top of page
Search

Vetten, don´t get fed up with them

Updated: Oct 6, 2023

Nog zo'n voedingsstof waarvan menig persoon (vooral de dames) het weglaten uit hun voeding in hun toch om af te vallen. Want afvallen is toch vet verliezen? Waarom zou ik dan vetten willen eten? Nou juist omdat je af wilt vallen :)


Klein stukje theorie:

Vetten zijn de bouwstoffen voor hormonen. En laten wij daar dames er nou best wel wat van hebben. Eigenlijk een belangrijke voedingselement dus.

Klopt, teveel vetten slaat ons lichaam op (op de meest onhandige plaatsen!!) maar te weinig vetten geeft ook zeker niet het gewenste resultaat.

Overigens slaat ons lichaam teveel aan koolhydraten ook op op niet gewenste locaties ;)


We onderscheiden 2 soorten vetten: verzadigde (dierlijke) vetten en de onverzadigde (plantaardige) vetten. Is 1 van de 2 beter of slechter? Nee, niet direct. Wel heeft ons lichaam meer aan plantaardige vetten. Reageert ons lichaam beter op.

Dus een handje (ongezouten, ongebrande) noten door je kwark of yoghurt is perfect. Wat olijfolie door je salade of feta kaas bij je groenten, Prima!


Klein minpuntje van vetten. Ze zitten al snel hoger in kcal waardoor je niet hoeft te overdrijven met de portiegrootte. Zeker als je graag wilt afvallen.


Er is zelfs een theorie bekend dat dames in de overgang die altijd laag in vetten hebben gegeten meer overgangsklachten ervaren. Eén van de mogelijke ideeën hierachter is dat een jaar of 20-30 geleden het een hype was om vetarm en light te eten. De meeste dames gingen dit massaal doen, met als gevolg disbalans in de hormonen wat vooral in de overgang meer tot uiting komt.


Dus vetten bij het afvallen? Ja, maar overdrijf het niet (eigenlijk net als met alles)

28 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page