top of page
Search

Koolhydraten

Updated: Oct 6, 2023

De één zweert ze compleet af, de ander eet ze volop. Maar wat is er nu waar over koolhydraten?


Laat ik beginnen met uit te leggen dat koolhydraten één van de macro elementen zijn die ons lichaam nodig heeft. Hun functie? Brandstof. Heel simpel gezegd: "hoe meer je beweegt, hoe meer brandstof je verbruikt en dus nodig hebt en dus hoe meer koolhydraten".

Dat je dik wordt van koolhydraten is echt een fabel. Je wordt zwaarder van teveel eten. Of dat nu koolhydraten, eiwitten of vetten zijn.Waarom zijn er dan zoveel mensen die afvallen met een koolhydraat arm dieet? Simpelweg omdat zij in een calorie tekort gaan eten. Of gaan eten in de verhouding die bij hun lichaam past.

Als je een kantoorbaan hebt of weinig beweegt, verbruik je dus ook minder brandstof en heb je minder koolhydraten nodig. Let wel dat koolhydraten absoluut noodzakelijk zijn om het lichaam te onderhouden en voeden!!


Koolhydraten mijden hoeft dus helemaal niet om af te vallen, maar het kan wel helpen als je bewust bent wat een koolhydraat bron is. We onderscheiden 2 types: Langzame en snelle koolhydraten.

De langzame of complexe koolhydraten hebben langer nodig om verteerd te worden in ons lichaam. Daardoor komen ze langzaam vrij en doet ons lichaam er langer mee. Dit is dus wat je wilt! Denk hierbij aan volkoren producten, groenten en sommige vruchten.

In tegenstelling tot snelle koolhydraten die dus ook snel worden opgenomen in ons lichaam en dus ook snel verbruikt zijn. Handig in bepaalde situaties, maar niet voor een hele dag. Dit zijn vooral de koolhydraten die in snoep, pizza etc zitten. Maar ook in sommige vruchten en aardappelen.


Is de een slechter dan het ander? Nee. Maar het is wel kijken waar je lichaam meer van nodig heeft in jouw levensstijl. Dat beide nodig zijn is een feit.


Dus wanneer je koolhydraatarm eet. Vraag je dan eens af of je dit werkelijk ook doet. Want als je alleen brood, pasta, enz laat staan maar wel kilo's groenten en fruit weg eet. Hoe koolhydraatarm eet je dan werkelijk? Vind je dit interessant en wil je hier meer van weten? Laten we erover in gesprek gaan :)

43 views0 comments

Recent Posts

See All

ความคิดเห็น


bottom of page