top of page
Search

Hoog Sensitiviteit en sporten

In mijn vorige blog met betrekking tot HSP heb ik de nadruk gelegd op wat HSP is en wat de invloed van voeding op onze neurotransmitters kan zijn. In deze blog wil ik verder in gaan op de combinatie van HSP en sport.


Het is me opgevallen dat onder de sporters die ik spreek enorm veel HSP’ers (als ik het zo mag noemen), zijn. Ik vraag me dan af of dit toeval is of dat ze begonnen zijn met sporten voor het geluksgevoel (de endorfine).

Als ik deze vraag op mezelf betrek dan is het sporten bij mij met name begonnen om af te vallen, maar al snel kwam ik erachter dat ik mezelf beter ging voelen. Eén van de redenen waarom ik ’s ochtends sport is nu ook om mijn dag met een goed gevoel te starten.

Maar is het gevoel van overprikkeling dan de rest van de dag minder? Voor mijzelf niet speciaal. Wat ik wel ervaar is dus de positieve energy boost en wetende dat ik me op dat moment kan focussen. Iets wat gedurende de dag heel erg kan wisselen.

Hoe is dit voor andere sporters? Zijn zij begonnen met sporten om zich beter te voelen? Of zijn zij tijdens het sporten erachter gekomen dat ze zich beter gingen voelen?


Even terug naar de theorie: Bekend is dat we met sporten (lichamelijke inspanning) endorfine aanmaken, deze geven ons een goed gevoel. Officieel bevat het een pijnstillende eigenschap die als neurotransmitter fungeert. Wat het dus in feite doet, is ons nare gevoel eigenlijk onderdrukken. Dit verklaard waarom we ons er beter door voelen. Maar ook gelijk dat we het gevoel niet 24 uur vast kunnen houden.


Is het aan te bevelen om (in zoverre dat nog niet gebeurt) als HSP dan dus te starten met sporten? En welk doel moet er dan voor jou aan zitten?

Kan dát en de combinatie misschien met voeding verlichting brengen of beter bewustzijn van?

Laat vooral een comments achter als je hier iets over kwijt wilt!! Ik ben erg benieuwd namelijk!
48 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page