top of page
Search

#depressionaware

Updated: Oct 6, 2023

Via deze weg wil ik graag wat aandacht vragen voor Depressies. Dit komt zoveel vaker om ons heen voor dan we denken. En zeker in deze periode (vallen van het blad, donkere dagen).

Iemand met een depressie kan er dus voor de buitenwereld heel vrolijk en gelukkig uitzien, maar van binnen verscheurt worden door emoties. Welke oorzaak een depressie ook heeft, of het nu het verlies van een tweelinghelft in de baarmoeder, een jeugdtrauma of een negatieve overtuiging over jezelf, het bestaat.


Zelf ben ik ook gevoelig voor depressies en heb er al heel wat gehad. De ene wat zwaarder dan de ander. Op dit moment kom ik weer uit een wat zwaardere (wat eigenlijk al best wel weer een tijd geleden was). De oorzaak? Triggers. En dit kan van alles zijn. Stress, teleurstelling, tekort aan bepaalde vitamine of voedingsstoffen, negatief zelfbeeld. Maar wat ik het belangrijkste vind is dat ik me bewust ben dat ik er ook weer uit kom. En gelukkig zit ik niet meer zo lang diep als vroeger.


Als buitenstaander of naaste van iemand waarvan je weet dat deze in een depressie zit is het enige wat je kunt doen er voor iemand zijn. Wees een luisterend oor en laat wat van je horen, toon interesse.

Voor iemand met een depressie is het heel lastig om zelf initiatief hierin te nemen omdat je vaak teveel voelt, niet geliefd of zelfs nutteloos. Dit gevoel is ons ego wat de overhand dan neemt. En hoewel je weet dat het niet zo is, is die dialoog in je hoofd energie rovend.


Een depressie wordt nog steeds onderschat en er ligt nog een enorm taboe op om hier open over te mogen zijn, terwijl dat juist zoveel kan opluchten.

Je weet nooit wat er in een ander omgaat dus wees lief voor elkaar.


10 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page