top of page
Search

De ene calorie is de andere nie

Updated: Oct 10, 2023

Hoezo? een calorie is toch een calorie? Klopt! maar toch is er verschil in.


We weten allemaal dat hoe minder bewerkt (vers) onze voeding is, hoe "gezonder" (voor degene die mij kennen weten dat ik niet in termen gezond en ongezond denk). Dit heeft met name te maken met het proces van afbreken in ons lichaam en de mogelijke extraatjes die tijdens fabricage er aan toevoegt wordt.

Is voorbewerkte voeding dan 'slecht'? Nee, zeker niet. Voeding is voeding. Maar ons lichaam moet veel meer afbreken dan alleen de calorieën die op de verpakking staan.


Calorieën zijn allemaal hetzelfde, of ze nu van kip of van chips komen. Een calorie is een calorie. maar toch zit hier een variabelen in. Het is namelijk niet belangrijk wat je opeet, maar wat uiteindelijk in je bloedsomloop terecht komt. Als het niet wordt opgenomen, dan geldt dit niet als een calorie.

Nu is het voor ons lastig om te bepalen wat er nu wel en niet wordt opgenomen. Dus rekening houdend met calorieën zoals op de verpakking beschreven blijft de meest veilige optie. Maar het is goed om te weten dat dit zo is.


Daarnaast reageren hormonen verschillend op koolhydraten, eiwitten of vetten. Als voorbeeld: de calorieën in kip komen niet overeen met de calorieën in chips, ook al zou je hetzelfde aantal calorieën van beiden eten.

Kip bevat vooral proteïne wat zorgt voor een groter thermisch effect van voedsel. Simpel uitgelegd: in de vertering van een hoger percentage proteïne calorieën, gaan relatief meer calorieën verloren als warmte in vergelijking met koolhydraten en vetten.


Andere calorie bron = andere uitkomst.


Met deze informatie kun je niet direct iets praktisch, maar het is (denk ik) goed om te weten dat, ook al het in grote lijnen over hoeveelheden calorieën gaat als je wilt afvallen of aankomen, de calorieën uit verschillende macro's een andere reactie op de opname in ons lichaam hebben.


17 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page