Search
  • Suzanne Bruggeman

Ayurveda en voeding

We weten inmiddels allemaal wel dat het doel van voeding is om ons lichaam van de nodige voedingsstoffen te voorzien waardoor ons lichaam kan werken en het energieniveau op peil blijft.



In de ayurvedische kennis wordt nog een stapje verder gegaan: Wat heeft ons lichaam nodig? Hoe wordt het bereid? En hoe functioneert ons spijsverteringssyteem.


Om het advies van ayurvedische voeding individueel af te kunnen stemmen wordt uitgegaan van:

dosha-type, leeftijd, spijsverteringskracht, seizoen, moment van de dag, omgeving en actuele gezondheidstoestand.


Voedingsmiddelen en smaak worden geclassificeerd op van het effect het dosha-type. Er zijn er 3:

Vata, Pitta en Kapha. Aan de hand van hun eigenschappen worden deze herkend en bepaald. Ben je nieuwsgierig welk type jij bent? Doe de 5 min test op:

https://www.ayurveda.nl/content/ayurveda-en-gezondheid/welk-dosha-type-bent-u/dosha-test/

Uiteraard heb ik de test zelf ook gedaan en mijn dosha-type is Kapha.


In combinatie met beweging gaat Ayurveda uit van stabiliteit: Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal, intellectueel en emotioneel.

Transporten voor de stofwisseling worden erdoor gereinigd, blokkades worden losgemaakt, stress verminderd en ons welbevinden neemt toe.

Teveel bewegen en overbelasting (of zelfs pijn) brengt ons lichaam net zo uit balans als te weinig bewegen en belasten. Ook hierin wordt dus weer uitgegaan van de juiste balans.

Met plezier bij het sporten groeit motivatie. Bij het kiezen van de beste sport kan het dosha-type weer helpen.


Terug naar de voeding. Hierin adviseert Ayurveda 6 principes:

Eet vers.

Zo onbewerkt (biologisch) mogelijk.

Seizoensgebonden en lokaal.

Kook je eten zelf.

Gebruik kruiden en specerijen.

Maak gebruik van de 6 smaken zoet, zuur, zout, pittig, bitter en wrang.


Deze laatste is gerelateerd aan de 5 elementen waarop we zijn opgebouwd (water, vuur, aarde, hout en metaal.)

Ook deze staan weer in verbinding met je dosha-type. Ben je uit balans? Dan kan het helpen om naar aanleiding van je type te kijken welke smaak jij extra kunt gebruiken.




1 view0 comments

Recent Posts

See All