top of page
Search

Afvallen, minder eten of meer bewegen?

Updated: Oct 10, 2023

Er zijn legio manieren om af te vallen. Eén daarvan is meer bewegen terwijl je hetzelfde blijft eten. Dat is zeker een optie. Maar als je veel meer gaat bewegen (gaandeweg) dan zal je merken dat je lichaam ook meer behoefte gaat krijgen aan voedingsstoffen. Het kan dus zeker zo zijn, dat je meer honger of trek gaat ervaren. Een valkuil hierbij is dat je makkelijk teveel gaat eten of denkt dat je meer kan eten "want je hebt toch al gesport".


Even back to basic. Als je af wilt vallen zal je minder calorieën binnen moeten krijgen dan je verbruikt. Ja, met meer bewegen verbruik je meer calorieën. Maar als je nagaat dat dit bij bijvoorbeeld wandelen (stevig doorlopen) ongeveer 6 calorieën per minuut wandelen is. Dan wordt dat een hele lange wandeling voordat jij voldoende calorieën hebt verbrand om een boterham (ongeveer 80 calorieën) te verbranden.

Vergeet daarnaast ook niet dat we in rust ook calorieën verbruiken, maar dat is natuurlijk lang niet zoveel als met bewegen.

Vooropgesteld dat sporten en bewegen heel goed voor ons is en ik dat zeker aanbeveel in het proces van afvallen. Is het dus niet zo dat je door meer sporten automatisch meer 'mag' eten.

Zoals gezegd krijgt je lichaam wel meer behoefte aan voedingsstoffen (koolhydraten, vetten, eiwitten etc.). Het is dus belangrijk dat, zeker wanneer je (veel) meer gaat bewegen, je lichaam blijft voeden (zorgt dat het de nodige voedingsstoffen binnen krijgt). Dit voorkomt ook honger lijden en dus snaai behoeftes.


Het aantal calorieën dat je in een tekort wilt eten hoeft maar max. 200 calorieën onder je onderhoud hoeveelheid te zijn. Gemiddeld genomen is dit voor de dames 2000 calorieën per dag en voor de heren 2500 calorieën per dag.


Blijf je lichaam dus voeden. En verdeel je maaltijden het liefst in met een vet bron, een koolhydraatbron en een eiwitbron zodat alle macro's aanwezig zijn. De verhoudingen hierin verschillen wel iets. Afhankelijk van leeftijd, geslacht en beweging, maar ze blijven wel alle drie nodig.


Vindt je dit lastig om voor jezelf te bepalen of ben je gewoon benieuwd wat voor jou de ideale verhouding zou zijn? Heb je vragen? Neem gerust contact met mij op, ik help je graag verder!
65 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page